Ağız ve Diş Sağlığı

Diş bakımında ve ağız sağlığında doğru bildiğimiz yanlışlar

6 Mart 2015

Ağız ve diş bakımında kulaktan dolma o kadar çok bilgi var ki bazen hangsinin doğru hangisinin yanlış olduğunu karıştırıyoruz. Fakat bu konuda yapılan hatalar bizi telafisi güç ve geri dönülmeyecek bir noktaya sürüklüyor.

Ağız ve diş sağlığı üzerinde önemle durulması gereken bir konudur

Diş ağrılarında uygulanan akla gelmeyecek yöntemler, evde kendi başına yapılan diş beyazlatma uygulamaları, dişlerin aralarına sokulan cisimler yada diş iltihabını evde kendi patlatması gibi durumlar sıklıkla duyduğumuz ve geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkmasına neden olan problemlerle beraber tedavisi olan bir diş çürüğünün yada ağız kokusunun tedavisi yokmuş gibi insanlara aktarılması bizleri diş sağlığı konusunda oldukça büyük hatalara sürüklemektedir.

Diş hekimi kontrolleri ve diş hekimi tedavisi şarttır

Ağızda meydana gelen sorunlar, dişeti problemleri, diş çürükleri vb. etkiler insanların yaşam kalitesini düşüren ve mutlaka tedavi edilmesi gereken problemlerdir. Bu sorunların ise kendi başına geçmesi yada evde tedavileri kesinlikle mümkün değildir. Mutlaka bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereken bu sorunlar tedavi edilmedikleri taktirde daha büyük sorunlara ve daha uzun tedavi sürelerine neden olmaktadır.

Çocuklarda süt dişlerine önem verilmelidir

Genellikle çocukların süt dişleri ebeveynler tarafından pek önemsenmezler. Nasıl olsa bu dişlerin yerine yenileri gelecek diyerek ihmal edilen süt dişleri bireyin bundan sonraki hayatından sürekli olarak diş problemleri ile uğraşmasına neden olmaktadır. Çocukların süt dişleri yerine gelecek olan dişlere rehberlik etmektedir. Bu dişlerde oluşan sorunlar yada erken kaybedilen süt dişleri ilere daimi dişlerin çarpışık olmasına, sağlıksız olmasına yada çene kemiği üzerinde düzensiz ve sürekli olarak sorun çıkaran dişlere sahip olmasına neden olacaktır.

Sizlere diş bakımı konusunda sıklıkla yanlış yaptığımız fakat doğru yaptığımızı sandığımız hataları iletmeye çalışacağım… Mutlaka hepimiz hayatımızın bir evresinde bu hataları bilmeyerek yada istemeyerek yapmışızdır. Bu hataları bilelim ve yapmış olduğumuz bu hataları tekrar etmeyelim..

– Dişleri sert bir diş fırçası ile temizlemek dişleri beyazlatır ve çok iyi bir şekilde temizler ( Yanlış )

Dişlerin doğru ve iyi bir şekilde temizlenmesi fırçanın sertliği ile alakalı değildir. Doğru fırçalama tekniği ile alakalıdır. Çok sert fırçalarla dişleri fırçalamak dişlerin aşınmasına ve zamanla dişler üzerinde sarı lekelerin oluşmasına neden olur.

– Dişleri bastırarak fırçalamak gerekir ( Yanlış )

Dişleri bastırarak fırçalamak kesinlikle yanlıştır. Dişleri bastırarak fırçalamak zamanla dişlere çürümelerin oluşmasına, dişlerin aşınmasına ve diş minesine zarar verir.

– Beyalatıcı diş macunları dişlere zarar ve dişleri aşındırır ( Doğru )

Diş beyazlatma uygulamaları diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilmesi gereken işlemlerdir. Bunun dışında evde uygulayacağınız her işlem dişlere zarar verir. Dışarıda satılan diş beyazlatma ürünleri ise dişlere büyük zararlar verir.

– Karbonat ve tuzlu su ile dişlerin beyazlatılması dişlere büyük zararlar verir ( Doğru )

Karbonat ve tuz yapısal olarak iri granüllü maddeler olduğu için bu maddelerin dişlere sürtünmesi dişlerde aşınmalar meydana getirir. Sürekli olarak dişlerin bu maddeler ile fırçalanması zamanla dişlerin parlaklığının kaybedilmesine neden olur. Dişler kısa sürede doğal rengini kaybederek kararmaya başlar.

– Diş fırçasına aşırı derecede diş macunu sıkmak dişlerin çizilmesine neden olabilir ( Yanlış )

Dişlerin minesinin zarar görmesi kullanılan diş macunu miktarına bağlı değildir. Dişlerin ne ile fırçalandığına bağlıdır. Karbonat yada tuz ile beyazlatılmak için fırçanılan dişlerde zamanla diş minesi çizilir.

– Dişler fırçalanırken diş macunu ve diş fırçası ıslatılmalıdır (YANLIŞ)

Fırçalama işlemine başlamadan önce diş fırçası ıslatılmamalıdır. Çünki ıslatıldığında fırça sertliğini kaybeder. Macunun köpürmesi için ise ağızda yeterli miktarda sıvı vardır. Bu nedenle fırçalamadan önce macunu ve fırçayı ıslatmayınız.

– Dişleri kahvaltıdan önce fırçalamak lazım (YANLIŞ)

Dişler mutlaka yemeklerden sonra fırçalanmalıdır. Gece yatmadan önce dişlerin mutlaka fırçalanması gerekir.

– Çarpık dişlerin tedavisi yoktur (YANLIŞ)

Dişlerde oluşan çarpışıklıklar her yaşta düzeltilebilmektedir. Ortodonti tel tedavisi ile istediğiniz estetik görünüme ve estetik dizilişe sahip olabilirsiniz.

– Diş implant uygulamaları uzman bir hekim tarafından uygulanmalıdır ve implantla çene kemiğine uygun olarak yapılırlar (DOĞRU)

– Bütün dişlerin çekilmesi ve yerine implant yapılması (DOĞRU)

Diş implant uygulamaları diş eksikliği olan bölgelerde rahatlıkla uygulanabilir. Oldukça güven veren bir uygulamadır. İyi yapıldığında doğal dişinizden farkı yoktur. Zamanla hangi dişinizin gerçek hangi dişinizin yapay diş olduğunu unutabilirsiniz.

– Dişleri çamaşır suyu ile temizlemek dişleri beyazlatır (YANLIŞ)

Diş beyazlatma uygulamaları mutlaka bir diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Bu tür işlemler dişlerinize ve diş etlerinize geri dönülemeyecek kalıcı hasarlar oluşmasına neden olur.

– Diş beyazlatma işlemleri dişlerin daha fazla sararmasına neden olur (YANLIŞ)

Diş beyazlatma işlemleri uzman diş hekimi kontrolünde gerçekleştirildiğinde asla zararı yoktur ve daha sonra sararma yapmaz. Diş beyazlatma işlemi sonrasında doktorunuzun önerilerini dikkatlice yerine getirmelisiniz. Sigara, çay, kahve bir süreliğine içilmemelidir. Uzman hekim tarafından uygulanmayan diş beyazlatma işlemleri dişleri aşındırdığından dolayı dişlerde kalıcı hasarlar ve dişlerin sararmasına neden olabilir.

– Dişlerin temizlenmesi dişlere zarar verir (YANLIŞ)

Diş taşlarının temizlenmesi dişler ve dişeti sağlığı açısından oldukça önemlidir. Temizlenmesi ise kesinlikle dişlere zarar vermez.

– Diş taşları temizlendikten sonra çoğalır ? (YANLIŞ)

Diş taşı temizlendikten sonra diş taşları çoğalmaz. Eğer düzenli olarak diş bakımı ve diş bakımı kontrolleri gerçekleşmezse, düzenli olarak dişler fırçalanmazsa o zaman diş taşları çoğalır.

– Ağız kokusunu gidermek mümkün değildir ve herkeste olabilir (YANLIŞ)

Ağız kokusu ağızda oluşan bir takım problemler nedeni ile meyadana gelir. Bu problemlerin başlıcaları diş çürümesi, sindirim sistemi problemleri, yetersiz diş bakımı, bir takım hastalıklar, diş eti rahatsızlıkları bu problemler giderildiğinde ağız kokusu da ortadan kalkacaktır.

– Hareketli protezleri temizlemek için çamaşır suyuna koymak gerekir (YANLIŞ)

Hareketli protezlerin çamaşır suyuna konması protezleri temizlemez. Aksine protezlerin çabuk kırılmasına ve ömürlerinin azalmasına neden olur. Hareketli protezler için özel temizleme tabletleri vardır.

– 20 lik diş çekildiyse yerine diş yapılmasına gerek yoktur (DOĞRU)

20 lik dişiniz çekildiyse yerine diş yapılmasına, implant yada protez yapılmasına gerek yoktur.

– Dişleri fırçalarken diş etlerini kanatmak gerekir. Bu şekilde daha temiz olur (YANLIŞ)

Eğer dişlerinizi fırçalarken diş etleriniz kanıyorsa burada bir dişeti rahatsızlığınızın olduğunu bilmelisiniz ve en kısa sürede diş hekiminize başvurmalısınız. Fırçalama sırasında diş etlerinize zarar vermeden fırçalamaya özen göstermelisiniz.

– Diş üzerine aspirin yada kolonya koyarsanız dişiniz geçer (YANLIŞ)

Ağrıyan diş üzerine aspirin, kolonya, rakı vb. koyulması diş etlerinin zarar görmesine, dişlerin zamanla kaybedilmesine neden olur. Kesinlikle bu tür uygulamalardan kaçınılması gereklidir.

– Hamilelik sırasında uygulanan diş hekimi kontrolleri bebeğe zarar verir (YANLIŞ)

Hamileliğin her dönenimde diş hekimi kontrollerine gelebilirsiniz. Diş hekimi kontrolleri ağır bir işlem olmadığı sürece uygulanan basit işlemler her zaman yapılmalıdır.

– Diş teli her yaşta kullanılabilir (DOĞRU)

Ortodonti tedavileri diş hekimi alanında yapılan yeniliklerle beraber yetişkinlerde de uygulanabilmektedir.

– Her hamile kalan kişi bir dişini kaybeder (YANLIŞ)

En çok konuşulan ve yanlış bilinen söylemlerden birsi de her hamile kalan bayanın mutlaka bir yada iki kişini kaybedebileceği kesinlikle gerçek dışıdır. Diş kayıpları ağız bakımının yapılmaması, çürüklerin tedavi edilmemesi ve diş eti problemlerinin ortadan kaldırılmamasından dolayı olmaktadır.

Benzer Yazılar

İlk Soruyu Siz Sorun

Soru Sorun