Ağız ve Diş Sağlığı

Kadınlarda Hormonal Dönemlerde Diş Sağlığı

6 Mart 2015

Kadınların yaşadıkları hormonal dönemlerde dişlerine daha fazla ilgi ve alaka göstermeleri gerekir. Kadınların vücutlarında meydana elen hormonal değişimlerden dişler oldukça olumsuz etkilenmektedir. Özellikle hamilelik öncesi ve hamilelik dönemi diş sağlığı açısından oldukça önemli bir dönemdlir.

Kadınlar diş sağlığına daha fazla özen göstermeli

Kadınlar annelik gibi kutsal bör görevle ödüllendirilirken bu dönemde vücutta yaşanan bir takım horonal değişimler kadınların dişlerini daha hassas kılıyor. Özellikle hormonal değişimlerin yaşandığı süreçlerde kadınlarımız diş sağlığına daha fazla özen göstermeleri gerekiyor. Kadınların hormonal ve fizikel olarak değişim gösterdikleri 5 evre ergenlik, menstruasyon, gebelik, emzirme ve menopoz bu evrelerin herbirinde farklı diş problemleri ile karşılaşılabilir.

Hormoanl dönemler öncesinde diş hekimi kontrolleri şart

Dişlerin günük olak bakımının yanısı sıra 3 ve 6 aylık aralıklarla diş hekimi kontrolleri oldukça önemlidir. Kadınlarımız bu bakım sürecine ek olarak hormanal dönemler öncesinde de detaylı bir ağız kontrolü yaptırmaları gerekir. Doktorunuzun tespit ettiği sorunlar bu evrelere girilmeden ortadan kaldırılmalı ayrıca düzenli olarak diş bakımı ve ağız hijyeni kurallarına uyulmalıdır. Bu dönemler öncesinde kesinlikle tedaviler geciktirilmeden bir an evvel gerçekleştirilmelidir.

Kadınların dişleri ile ilgili sorunlar yaşadıkları hormonal dönemler hangileridir ?

Kadınların dişlerle ilgili sorunlar yaşadıkları hormonal dönemler 5 tanedir. Bu dönemler; Ergenlik, Menstruasyon, Gebelik, Emzirme ve Menopoz dönemleridir. Kadınlar bu dönemleri genel olarak bilebilmekte yaklaştıklarını hissedebilmektedirler. Ayrıca bu dönemlerle ilgili takvimlerde mevcuttur. Bu takvimlerle aşağı yukarı tarihler çıkararak öncesinde diş hekimi kontrollerini sıklaştırabilirler.

Ergenlik ve menstruasyon döneminde diş sağlığı

Ergenlik ve menstruasyon dönemlerde ağızda meydana gelen en büyük sağlık sorunları diş etlerinde oluşmaktadır. Dişlerde meydana gelen diş eti rahatsızlıkları gingivitis ve ileri derecede diş eti problemleri dişetlerinde kanamaya, diş etlerinin şişmesine, işi kan dolu diş eti iltihaplanmalarına, dişetlerinin morarmasına vb. diş eti problemlerinin oluşmasına neden olmaktadır.

Ergenlik ve menstruasyon dönemlerde meydana gelen hormonal değişimler özellikle ağız bakımına yeteri düzeyde özen göstermeyen bayanlarımızda bakteri plağına, diş taşı ve diş iltihaplarına dönüşmektedir. Ergenlik ve menstruasyon dönemlerinde sıklıkla diş hekmi kontrolleri gerçekleştirilmelidir. Bu dönemlerde diş taşları temizlenmeli ve plak kontrolleri yapılmalıdır.

Ayrıca evde bakım, diş bakımı, diş fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız gargara uygulamaları ile Ergenlik ve menstruasyon dönemlerinde oluşabilecek dişeti problemleri en aza indirilebilir.

Hamilelik dönemlerinde oluşan hormonal değişimler dişlerin çürümesine neden olabilir

Hamilelik dönemleri bayanlarımızın en fazla dikkat etmeleri gereken dönemdir. Özellikle hamilelik dönemi sürecinde meydana gelen kusmalar dişler üzerinde ciddi sorunlar ve aşınmalar oluşturmaktadır. Mide asidi dişler üzerinde aşınamalara neden olmaktadır. Düzenli olarak gerçekleştirilmeyen diş bakımı, diş fırçalama ve ağız gargarası dişler üzerinde son derece olumsuz durumlar oluşturabilmektedir.

Hamilelik dönemlerinde oluşan hormonal değişimler ayrıca çürüklerinde hızlı bir çekilde ilerlemesine ve artmasına neden olabilir. Bu dönemde var olan çürükler diğer dişlere de etki edebilir. Genellikle bayanlar mide bulantısından şikayet ederek ağız bakımını ihmal etmektedir. Bu durum dişlerin ihmal edilmesine ve düzenli olarak ağız bakımının yapılmamasına neden olmaktadır. sonuç olarak diş eti problemleri ve diş çürükleri kaçınılmaz olmaktadır. Hamilelik döneminde meydana gelen kusma sonrasında mutlaka ağız gargara edilmeli, dişler fırçalanmalıdır.

Hamilelikte dişler olmadığı kadar zarar görüyor

Kuşkusuz dişlerin en fazla zarar gördüğü dönem hamilelik dönemidir. Bu dönemde meydana gelen hormonal deişimler ve bayanlarda oluşan mide bulantıları karşısında dişler olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Özellikle bu dönemlerdeki hastalıkların en sık karşılaştıkları sorun diş eti problemleri hamilelik gingivitisi olrak adlandırılan ve bu dönemde meydana gelen diş eti problemleri diş etlerinde kızarıklıklara, şişliklere, hassasiyetlerin oluşmasına neden olmaktadır. Dişeti problemleri hamileliğin ikinci ayı ile başlar bu problemler 8. aya kadar devam eder. İhmal edilmesi durumunda ağızda kalıcı diş sorunlara ve diş kayıplarına neden olur.

Hamileliğin 2. ayından başlayan sorunlar bu dönemde kontrol altına alınmalı ve belirli diş hekimi kontrolleri ile dişler ve diş taşları temizletilmelidir. Hamilelik döneminde diş hekimleri genellikle acil müdahalelerde bulunmamaya çalışır. Özellikle ilk 3 ay ve son üç ay kesinlikle dişler üzerinde herhangi bir müdahale yapılamaz. Bu dönemler çocuk için oldukça risk içeren dönemlerdir. Beklenmedik bir sonuç ile karşılanmaması için büyük ve müdahale edilmesi gereken sorunlar hamilelik sonrası yada ilk 3 aydan sonraki ikinci 3 aylık döneme bırakılır.

Hamilelik dönemi boyunca kesinlikle diş röntgeni çektirilmemelidir. Bu dönemde çekilecek röntgen çocukta kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilir. Herhangi bir işlem durumunda mutlaka doğum uzmanının önerileri alınır. Doğum uzmanı izin verilmediği taktirde hastaya hiç bir işlem yapılamaz.

Diş kontrollerinizi hamilelik öncesinde mutlaka yaptırmalısınız

Hamilelik dönemleri genellikle planlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu döneme girilmeden önce mutlaka ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri tamamlanmalıdır. Ağız hijyeni kontrol altına alınarak ağızda var olan sorunlar giderilmelidir. En fazla meydana gelen sorunlar çürük dişlerde, iltihaplı olan dişlerde, 20 lik dişlerde oluşmaktadır. Bu dönemde ağızda meydana gelen sağlık sorunları bebeğinde olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olur. Hamilelik döneminde yaşanılacak ağız içi sorunlar, dişeti problemleri yada dişeti iltihaplanmaları çocuğun gelişim sürecini ve anne karnındaki sağlığını da etkilemektedir. Uzun süren dişeti ve dişlerde meydana gelen rahatsızlıklar erken doğum riskini arttıran problemlerdir.

Menopoz dönemi diş sağlığı

Menopoz döneminde hormonal problemlerle beraber psikolojik sorunlarda baş göstermektedir. Bu dönemde yaşanılan problemler genellikle diş bakımının ihmal edilmesine neden olur. Menopoz döneminde östrojen seviyesi en aza indiğinden dolayı kemiklerde erimeler gözlemlenir. Bu erimeler dişlerde olumsuz etki yaraırken kullanılacak ilaçlarda dişlerde ve dişetlerinde geri dönülemeyecek sorunlar oluşturur. Bu dönemde diş bakımının özenli olarak gerçekleştirilmesi ve diş hekimi kontrollerinin arttırılması şarttır.

Benzer Yazılar

2 Sorular ve Cevaplar

  • Bunu Cevapla Elcin

    20 lik dişim çıktı ve hamileyim çok ağrıyor ne önerebilirsiniz. doktor bey..

    • Bunu Cevapla Uzman Diş Hekimi

      Elçin hanım dilerseniz diş hekimine başvurarak doktorunuzun vereceği ağrı kesici ilaç ile ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

    Soru Sorun