Monthly Archives

Nisan 2015

Ağız ve Diş Sağlığı

Dişlerinize en büyük zararı veren etkenler nelerdir ?

21 Nisan 2015

Diş hekimleri bugün dişlerimize en büyük zarar veren etkenlerden birinin sigara olduğunu açık bir dille belirtmektedir. Dünya geneline baktığımızda ise bugün her 3 yetişkinden birisi sigara içmektedir. Bu oldukça büyük bir rakamdır ve biz bunu her 3 yetişkinden birinin dişlerinde problem var olarak açık bir şekilde dile getirebiliriz.

Sigara ölümcül bir hastalıktır

Sigaranın zararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz gibi ölüm oranlarına ne kadar büyük etkisi olduğu da bugün yediden yetmişe kadar hepimizin bildiği bir konudur. Yine dünya geneline baktığımızda bu durum yapılan araştırmalarla sabittir ki her 6 saniyede bir kişi sigara kullanımı nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Bu oran diğer trafik kazalarından, toplu terör olaylarından ve diğer iş kazalarından çok daha fazla bir orandır. Sigara ile baş etme mücadelesi bugün en büyük sağlık konularından birisidir.

Sigaranın ilk etkileri ağız içerisinde başlıyor

Kendini ilk olarak ağız içerisinde meydana getirdiği sorunlarla gösteren bu etki vücudumuzda yer olan diğer organlarımızı da birer birer vuruyor. Yapılan araştırmalar sigaranın içerisinde binlerce zararlı madde olduğunu tespit etmiştir. Bu zararlı maddeler ağız korumasını etkisiz hale getirerek dişler üzerinde plak birikimlerine zamanla diş eti çekilmesine ve sonuç olarak dişlerin kaybedilmesine sebebiyet oluşturuyor.

Sigara kötü ağız kokusuna neden olmaktadır

Sigara yanlızca kişinin kendisine değil çevresine de etki etmektedir. Çıkardığı duman içenle birlikte yanındakileri zehirlemekte ve kişinin dişlerine verdiği zararın yanında kötü ağız kokusuna da sebep olmaktadır. Kötü koku nedeni ile kişi iletişim kurmakta zorlanmakta, sosyal yaşantısı etkilenmekte ve kişinin yaşam standartları düşmektedir.

Sigara ağızdaki tat alma dokularını öldürüyor

Sigara zamanla kişinin dilinde bulunan tat alma duyularını da bozmaktadır. Kişi yediği yemekten yada içtiği bir içecekten gerçek anlamda tat alamamakta bu durum kişide iştahsızlığa ve kişinin beslenme düzeninin bozulmasına neden olmaktadır.

Diş eti iltihabı sigara içenlerin tamamında görülebilmektedir

Diş eti iltihabı başlangıcı hemen hemen tüm sigara içen hastalarda görülmektedir. Özellikle dişlerini fırçalarken kanadığından şikayet eden hastaların sayısı oldukça fazladır. Sigaranın yarattığı etki diş etlerinde iltihaplanma oluşmasına ve diş eti problemlerinin oluşmasına neden olmaktadır.

Sigara kullanımı dişin savunma sistemini güçsüzleştirir

Aşırı derecede sigara kullanımı, dişlerin düzenli olarak temizlenmemesi, yetersiz ağız bakımı ve diş hekimi kontrollerinin düzenli olarak yapılmaması dişlerin zamanla güçsüzleşmesini ve savunma sisteminin daha etkisiz kalmasına neden olur. Ağızda her şey normal görünse de zayıflayan dişler zamanla kırılmaya, çürümeye ve dökülmeye başlayacaktır. Bu etkiler ağızda meydana gelen en büyük sağlık sorunlarının sonuçlarıdır.

Sigara ağız kanserine yol açabilir ?

Sigara kullanımı yukarıda sizlere saymış olduğumuz etkenlerden çok daha fazlasına neden olabilir. İçerisinde milyonlarca mikroorganizmayı barındıran sigara ağız kanseri riskini de oldukça fazla arttıracaktır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ağız kanseri nedenlerinin % 75’ini sigara ve alkol oluşturmaktadır.

Ağız kanserinin belirtileri nelerdir ?

Ağız içerisinde meydana gelen yaralar, aşırı ağır durumları, yemek yiyememe, aşırı sıcak ve soğuk yiyecek içeceklere karşı oluşan hassasiyetler, kırmızı ve beyaz yaraların fazlalığı, geçmeyen yaralar, kanamaların fazla görülmesi vb. gibi durumlar ağız kanseri belirtileridir. Ağızda bu tür yaralar ve diğer etkileri gören hastalar mutlaka vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmaları gerekir.

Sigara bir kötü alışkanlıktır

Yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenler ve sigaranın yapılan deneylerle elde edilen insan üzerinde oluşturduğu sağlık sorunları gösteriyor ki ağız kişinin tüm ağız ortamını ve diş yapısını değiştirmektedir. Sigaranın kötü bir alışkanlık olduğunu bilip bu alışkanlığını sürdürmeye devam eden bir kişiye sigaradan dolayı ağız ve diş sağlığının ne kadar zarar gördüğünü anlatmak daha da zordur. Ölümcül etkilerini bildiği halde bu alışkanlığına devam eden birey diş sağlığının bozulmasını da hayli hayli göze almıştır.

Öncelikli olarak sigara bırakılmalıdır

Sigara bırakmanız gereken en önemli öncelik olmalıdır. Bırakamıyorsanız da mutlaka azaltmalısınız. Sigara içiyorum diyerek diş hekimi kontrollerini kesinlikle aksatmamalısınız. Aksine sigara içiyorum diye daha sık diş hekimine başvurmalısınız.

Diş Hekimi Tedavileri

Diş eti çekilmesi

13 Nisan 2015

İnsanların diş hekimine en sık başvurdukları ağız hastalarından birisi olan diş eti çekilmesi problemi zamanında iyi bir ağız bakımı yapıldığında önlenebilen bir sorundur. Fakat diş eti bir kez çekildiği zaman daha sonra tedavisi ve iyileşme süreci çok uzun olan hatta estetik anlamda geri dönülmeyen bir sürecin içerisine girilmiş olur. Diş eti çekilmelerine günlük olarak gerçekleştirilecek ağız bakımı ile önlem alınabilirken zamanında alınmayan önlemler sonucunda ise tedavi süreci oldukça uzun ve maliyetlidir.

Diş eti çekilmesi nedir ? Neden gerçekleşir ?

Diş etleri dişleri çevreleyen ve dişleri koruyan bir dokudan ibarettir. Diş eti bölgesinde oluşan diş taşları; dişlerin iyi bakılmaması, günlük olarak ağız bakımının yapılmaması, ağızda var olan eskimiş köprüler ve genetik faktörlerden dolayı oluşurlar. Oluşan diş taşları bakterilerinde etkisi ile beraber ilerleyerek diş etlerini aşağıya doğru çekerler. Diş eti çekilmesinin bir diğer nedeni de diş eti hastalıklarıdır. Diş eti rahatsızlıkları ve diş taşları ile ilili olarak erken dönemde önlem alınır. Dişler düzenli olarak fırçalanır ve diş taşları diş hekiminiz tarafından düzenli olarak temizlenirse diş eti çekilmesi de yaşanmayacaktır. Diş eti çekilmelerinde geç kalınırsa dişlerin kaybedilmesine kadar varan sonuçlarla da karşılaşılabilir.

Diş eti çekilmesi her yaşta görülebilir mi ?

Diş eti çekilmeleri erken yaşlarda da görülebilin bir rahatsızlıktır. Düzenli olarak diş hekimi kontrolleri bu nedenle çok önemlidir. Diş hekimi kontrolleri sayesinde erken dönemde yapılacak müdahale diş eti çekilmesini önleyebilmektedir. Özellikle genetik olarak anne babasında diş eti problemi olanlar mutlaka sık sık diş hekimi kontrolleri yaptırmaları gerekmektedir. Diş eti çekilmesi her yaşta görülebilir.

Diş eti çekilmesinin tıbbi anlamda açıklaması ?

Diş ei çekilmelerinin nedenleri akut ve kronik olmak üzere iki başlık altında açıklanabilir. Diş eti çekilmesinin nedeni ancak bir diş hekimi tarafından yapılacak olan muayenede açıklanabilir. 1-2 mm kadar olan diş eti çekilmeleri kısa sürede yapılacak muayanenelerle rahatlıkla kontrol altına alınırlar ve önlenirler. Bu tür oluşan diş eti çekilmelerine kronik diş eti çekilmeleri diyoruz.

Bunun yanı sıra bir de akut dediğimiz çok hızlı bir şekilde ilerleyen ve boyutu ise 3-4 mm yi bulmuş olan diş eti çekilmeleri de vardır. Bu tür diş eti çekilmelerinde ise mutlaka cerrahi tedaviye gereksinim olabilir.

Diş eti çekilmesi neden olur ?

Diş eti çekilmesinin önlenebilmesi günlük olarak mutlaka diş bakımının yapılması ve 3-6 aylık aralıklarla diş hekimi kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu önlem diş etleri çekilmeden yapılırsa tedaviye de gereksinim duyulmayacaktır. Diş hekiminiz size nasıl dişlerinizi fırçalayacağını da gösterecektir. Bu sayede yanlış diş fırçalama sonucunda oluşan diş eti çekilmeleri de önlenmiş olacaktır. Diş eti çekilmesinin bir diğer nedeni de genetik faktörlerdir. Eğer ailenizde daha önce diş eti çekilmesi problemleri yaşıyan varsa sizin bu konuda biraz daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Diş hekimlerimizin de tavsiye ettikleri gibi dişler günde 3 kez özellikle gece yatmadan önce mutlak fırçalanmalıdır. Diş fırçalama alışkanlıkları ile dişler arasında kalan artıklar temizlenerek burada oluşan bakterilerin diş etlerine zarar vermeleri de önlenmiş olur.

Diş eti çekilmesine neden olan etkelnler nelerdir ?

– Yaşın ilerlemesi

– Dişleri gece uyurken yada gün içerisinde sıkmak, gece dişleri gıcırdatmak

– Dişleri düzenli olarak fırçalamamak

– Çarpık dişlere sahip olmak ve diş çarpıklığı nedeni ile dişler arasında kalan yemek artıklarını iyi temizlememek

– Diş eti iltihaplanması oluşması ve zamanında yapılamayan tedaviler

– Diş taşlarının ve bakteri plaklarının ağız ortamında oluşması ve zamanında temizletilmemesi

– Dişler arasında kürdan ve benzeri cisimleri çok fazla sokulması (diş ipi kullanılması gerekir)

– Kötü beslenme alışkanlıkları

– Diabet vb. hastalıklar

– Bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar

– Travmatik yaralar

– Çok yüksek stres

– Hatalı yapılan kaplamalar ve dolgular

Yanlış diş fırçalama sonrasında meydana gelen diş eti çekilmeleri

Diş etleri yanlış diş fırçalama sonrasında da çekilme eğilimi gösterebilir. Bu tür bir durum ile karşılaşmamak için mulaka doktorunuzdan diş fırçalama konusunda bilgi alınmalıdır. Dişler orta sertlikte bir diş fırçası ile dairesel hareketler uygulayarak fırçalanması gerekir.

Diş eti çekilmelerinin belirtileri nelerdir ?

Diş eti çekilmelerinin en büyük belirtisi ağızda meydana gelen kötü kokudur. Bu durum diş etlerinin yada ağızda meydana gelen bir sorunun belirtisidir. Bunun yanı sıra dişler fırçalanırken yada sabah kalktığınızda meydana gelen diş eti kanamalarıdır. Diş etleri sıklıkla kanar bu durum diş eti hastalıklarının en büyük habercisidir.

Diş eti hastalıkları diş etlerinin çekilmesine sebep olur mu ?

Diş eti hastalıkları diş eti çekilmesinin en büyük nedenini oluşturur. Tedavi edilmediklerinde mutlaka diş etlerinin çekilmesine sebep olacaktır. Bu durum iltihapsal bir hastalıktır. Diş etlerinde oluşan iltihaplanmalar dişi çevreleyen kemik dokusunda erimeye neden olarak kemik dokusunun çekilmesine sebebiyet vermiş olacaktır. Diş eti de kemik dokusunu takip edeceğinden dolayı diş etleri de beraberinde çekilecektir.

Diş eti tedavisi sonrasında kaplama ve dolguların durumu ne olacaktır ?

Yapılacak olan diş eti tedavisi sonrasında bölgede bulunan kaplamaların ve dolguların ne yazık ki değişmesi gerekmektedir.

Diş eti tedavi edilmezse ne gibi bir sorun oluşur ?

Zamanla çekilen diş etleri ile beraber güçsüzleşen dişler dökülmeye başlayacaktır.

Diş eti çekilmesi önlemenin yolları nelerdir ?

Diş eti çekilmesi önceden alınan tedbirlerle basit bir şekilde önlenebilmektedir. Diş eti çekilmesi olmadan önce mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Eğer ağızda bir diş eti çekilmesi sorunu varsa tedavi sırasında da tedaviden sonrada mutlaka diş fırçalama alışkanlığı devam ettirilmelidir. Diş fırçalama alışkanlığının yanı sıra ağız günlük olarak gargara yapılmalı ve diş fırçalamaya ilaveten dişlerin arası diş ipi ile güzel bir şekilde temizlenmelidir.

Diş eti tedavisi yöntemleri nelerdir ?

Diş eti çekilmesi sonrasında diş dokusu üzerinde meyadana gelen problemlerin düzeltilmesi, diş duyarlılığının yeniden sağlanması ve cerrahi olarak çekilmiş olan diş eti dokusunun yeniden yerine getirilme işlemleri yapılmaktadır.

Diğer kaynak siteler

http://www.dishekim.com.tr/dis-eti-cekilmesi.html
http://www.dishekimi.com.tr/dis-eti-cekilmesi-nasil-durdurulur-diseti-cekilmesi-nasil-onlenir.html
http://www.distedavi.com.tr/dis-eti-cekilmesi-nasil-durdurulur-diseti-cekilmesi-nasil-onlenir.html