Ağız ve Diş Sağlığı

Dişlerinize en büyük zararı veren etkenler nelerdir ?

21 Nisan 2015

Diş hekimleri bugün dişlerimize en büyük zarar veren etkenlerden birinin sigara olduğunu açık bir dille belirtmektedir. Dünya geneline baktığımızda ise bugün her 3 yetişkinden birisi sigara içmektedir. Bu oldukça büyük bir rakamdır ve biz bunu her 3 yetişkinden birinin dişlerinde problem var olarak açık bir şekilde dile getirebiliriz.

Sigara ölümcül bir hastalıktır

Sigaranın zararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz gibi ölüm oranlarına ne kadar büyük etkisi olduğu da bugün yediden yetmişe kadar hepimizin bildiği bir konudur. Yine dünya geneline baktığımızda bu durum yapılan araştırmalarla sabittir ki her 6 saniyede bir kişi sigara kullanımı nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Bu oran diğer trafik kazalarından, toplu terör olaylarından ve diğer iş kazalarından çok daha fazla bir orandır. Sigara ile baş etme mücadelesi bugün en büyük sağlık konularından birisidir.

Sigaranın ilk etkileri ağız içerisinde başlıyor

Kendini ilk olarak ağız içerisinde meydana getirdiği sorunlarla gösteren bu etki vücudumuzda yer olan diğer organlarımızı da birer birer vuruyor. Yapılan araştırmalar sigaranın içerisinde binlerce zararlı madde olduğunu tespit etmiştir. Bu zararlı maddeler ağız korumasını etkisiz hale getirerek dişler üzerinde plak birikimlerine zamanla diş eti çekilmesine ve sonuç olarak dişlerin kaybedilmesine sebebiyet oluşturuyor.

Sigara kötü ağız kokusuna neden olmaktadır

Sigara yanlızca kişinin kendisine değil çevresine de etki etmektedir. Çıkardığı duman içenle birlikte yanındakileri zehirlemekte ve kişinin dişlerine verdiği zararın yanında kötü ağız kokusuna da sebep olmaktadır. Kötü koku nedeni ile kişi iletişim kurmakta zorlanmakta, sosyal yaşantısı etkilenmekte ve kişinin yaşam standartları düşmektedir.

Sigara ağızdaki tat alma dokularını öldürüyor

Sigara zamanla kişinin dilinde bulunan tat alma duyularını da bozmaktadır. Kişi yediği yemekten yada içtiği bir içecekten gerçek anlamda tat alamamakta bu durum kişide iştahsızlığa ve kişinin beslenme düzeninin bozulmasına neden olmaktadır.

Diş eti iltihabı sigara içenlerin tamamında görülebilmektedir

Diş eti iltihabı başlangıcı hemen hemen tüm sigara içen hastalarda görülmektedir. Özellikle dişlerini fırçalarken kanadığından şikayet eden hastaların sayısı oldukça fazladır. Sigaranın yarattığı etki diş etlerinde iltihaplanma oluşmasına ve diş eti problemlerinin oluşmasına neden olmaktadır.

Sigara kullanımı dişin savunma sistemini güçsüzleştirir

Aşırı derecede sigara kullanımı, dişlerin düzenli olarak temizlenmemesi, yetersiz ağız bakımı ve diş hekimi kontrollerinin düzenli olarak yapılmaması dişlerin zamanla güçsüzleşmesini ve savunma sisteminin daha etkisiz kalmasına neden olur. Ağızda her şey normal görünse de zayıflayan dişler zamanla kırılmaya, çürümeye ve dökülmeye başlayacaktır. Bu etkiler ağızda meydana gelen en büyük sağlık sorunlarının sonuçlarıdır.

Sigara ağız kanserine yol açabilir ?

Sigara kullanımı yukarıda sizlere saymış olduğumuz etkenlerden çok daha fazlasına neden olabilir. İçerisinde milyonlarca mikroorganizmayı barındıran sigara ağız kanseri riskini de oldukça fazla arttıracaktır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ağız kanseri nedenlerinin % 75’ini sigara ve alkol oluşturmaktadır.

Ağız kanserinin belirtileri nelerdir ?

Ağız içerisinde meydana gelen yaralar, aşırı ağır durumları, yemek yiyememe, aşırı sıcak ve soğuk yiyecek içeceklere karşı oluşan hassasiyetler, kırmızı ve beyaz yaraların fazlalığı, geçmeyen yaralar, kanamaların fazla görülmesi vb. gibi durumlar ağız kanseri belirtileridir. Ağızda bu tür yaralar ve diğer etkileri gören hastalar mutlaka vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmaları gerekir.

Sigara bir kötü alışkanlıktır

Yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenler ve sigaranın yapılan deneylerle elde edilen insan üzerinde oluşturduğu sağlık sorunları gösteriyor ki ağız kişinin tüm ağız ortamını ve diş yapısını değiştirmektedir. Sigaranın kötü bir alışkanlık olduğunu bilip bu alışkanlığını sürdürmeye devam eden bir kişiye sigaradan dolayı ağız ve diş sağlığının ne kadar zarar gördüğünü anlatmak daha da zordur. Ölümcül etkilerini bildiği halde bu alışkanlığına devam eden birey diş sağlığının bozulmasını da hayli hayli göze almıştır.

Öncelikli olarak sigara bırakılmalıdır

Sigara bırakmanız gereken en önemli öncelik olmalıdır. Bırakamıyorsanız da mutlaka azaltmalısınız. Sigara içiyorum diyerek diş hekimi kontrollerini kesinlikle aksatmamalısınız. Aksine sigara içiyorum diye daha sık diş hekimine başvurmalısınız.

Benzer Yazılar

14 Sorular ve Cevaplar

  • Bunu Cevapla elif

    Merhaba ben 11 yaşındayım.Sağ tarafta en üstte ve en arkadaki dişim neredeyse her gün ağırıyor.Diş randevusu aldım.Ancak biraz korkuyorum.Sizce dolgu mu yoksa çekim mi yapacaklar? Teşekkürler.

    • Bunu Cevapla Uzman Diş Hekimi

      Elif bu bölgedeki dişinizin durumuna göre her ikiside yapılabilir.

  • Bunu Cevapla HİLAL

    İnsanda en önemli sey distir dis. Ötesi yok az temiz olun iyi bakın dislerinize

  • Bunu Cevapla Ozan

    Size bi tavsiye dişlerinize en az ellerinizin temİzligi kadar önem verin

  • Bunu Cevapla Nisa Çelik

    dünyanın en güzel şeylerinden biri diş fırçalamak olum dişlerinize özenin biraz

  • Bunu Cevapla diş fırçalama

    Erkekler bence dişlerinize bakın yani en azından günlük fırçalayın

  • Bunu Cevapla Sevda

    Hocam implant yapılan dişlere tel tedavisi yapılabilir mi ? bir de Invisalign herkese uygulanan bir yöntem midir ?

    • Bunu Cevapla Uzman Diş Hekimi

      Sevda hanım merhabalar implantlı dişleri hareket ettirmek mümkün değil ancak o dişleri referans alarak diğer dişleri hareket ettirmek mümkün. İnvisalignda özellikle arka bölgedeki kapanış uygunsa ön bölgedeki çapraşıklık rahatlıkla düzeltilebilir. İnvisalign dışında, lingual tedavi dediğimiz dişlerin iç kısmına takılan teller var ancak bu tellerde dil ucunda yaralanmalar ve konuşmada sorunlar bir kaç ay devam ediyor. İyi bir ağız bakımıyla teller dişlere hiçbir zarar vermeden tedavi tamamlanabilir, unutmayalım dişlere zarar veren teller değil çevresinde biriken bakteri plağı, bakteri plağı düzgün şekilde temizlendikten sonra herhangibir sıkıntı olmadan tedavi bitirilebilir.

  • Bunu Cevapla Çiğdem

    Doktor bey ben dilşlerime metal destekli porselen kaplama yaptırdım. Fakat köpek dişleri diğer dişlerden farklı yapılmış ve büyük gözüküyor. Şimdi bu kaplama değişir mi değişirken acı verir mi ?

    • Bunu Cevapla Uzman Diş Hekimi

      Porselen çıkartma işlemi acı veren zahmetli bir iş değildir fakat bu işlem esnasında porselen zarar görebilir, çatlayabilir, kırılabilir yada hekim porselenleri keserek çıkarmak durumunda kalabilir. Buda size estra masraf olarak geri döner. Yani yeni yapılacak porselenlerinde yeniden parasını ödemeniz gerekebilir.

  • Bunu Cevapla Çiğdem

    Doktor bey ben dişlerime metal destekli porselen kaplama yaptırdım. Fakat köpek dişleri diğer dişlerden farklı yapılmış ve büyük gözüküyor. Şimdi bu kaplama değişir mi değişirken acı verir mi ?

  • Bunu Cevapla Can

    Doktor bey 22 yaşında üniversite öğrencisiyim dişlerime tel taktırıyrom doktorum 4 dişimi çekti yaralar iğleşmediğinde dolayı dişler kaymasın diye alta e üste aparat taktı dilde tahriş yaptı sınav haftasındayım çıkartırsam sorun olur mu? Tel takımda diş çekimleri şart mı ?

    • Bunu Cevapla Uzman Diş Hekimi

      Can Bey merhabalar bu konuda diş hekiminize danışmanız daha doğru olacaktır Eğer sizi rahatsız eden bir durum varsa mutlaka Diş hekimine bir an evvel başvurun sizi rahatsız rahatsız eden bir durum olması gerekiyor.

  • Bunu Cevapla Defne

    Merhaba ben köprü yapılacak dişlerin kesimi için yarın Dr gidiyorum ama çok korkuyorum sizce kesim esnasında korkulacak bisey varmı birde geciciler takılınca ağrı olurmu teşekkürler

  • Soru Sorun