Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız duşu nasıl yapılır, diş duşu

25 Temmuz 2015

Dişlerinizin yapısal durumu diş sağlığı ile ilgili olarak doğrudan orantılıdır. Bu durum ayrık dişlere sahip olan bireyler, bitişik dişlere sahip olan bireyler ve çapraşık dişlere sahip olan bireyler arasında farklılıklar gösterir. Bu durumda olanlar için ayrık dişlere sahip olan bir kişinin diş aralarında yemek artıklarının kalması nasıl zor bir olasılık ise bitişik dişlere sahip olan kişide daha fazla ve çapraşık dişlere sahip olan bireylerin dişleri arasında yemek artıklarının kalma olasılığı çok daha fazladır. Günde yeterli düzeyde gerçekleştirilmeyen ağız bakımı özellikle yemeklerden sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanmaması, gargara yapılmaması yada diş ipi kullanılmaması diş sağlığını ve ağız hijyenini olumsuz etkilemektedir.

Ağız duşu nedir ve nasıl kullanılır ?

Yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler neticesinde diş duşunun öneminin ne kadar fazla olduğunu sizlere açıklamaya çalışacağım.. Günlük olarak beslenme sırasında yemek artıklarının dişler arasında birikmesi kaçınılmaz bir olaydır. Özellikle sık ve çarpık dişlere sahip olan bireylerin dişler arasında biriken yemek artıklarını temizlemesi ise çok zordur. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız gargarası mutlaka yapılması gereken uygulamalardır. Bu uygulamalara ise oldukça pratik ve son derece etkili bir yöntem olan diş duşu uygulaması katılmıştır.

Ağız duşunun etkisi nedir ?

Ağız duşu; diş ipinin ve diş fırçalarının ulaşamadığı bölgelere, diş aralarına, diş cebi bölgelerine basınçlı su ve havanın gönderilmesini sağlayan cihazdır. Bu cihazın içerisinde hava ve su vardır. Bu iki etki dişler üzerine tazyikli bir şekilde gönderilmekte ve bölgenin temizliğini sağlamaktadır. Diş duşu ile diş plaklarının oluşumu en aza indirgenmektedir. Diş fırçalama alışkanlığımızın yanı sıra, diş ipi kullanımı ve ağız duşu uygulamasını beraber gerçekleştirdiğinizde doğru bir diş temizliği uygulaması gerçekleştirmiş oluruz.

Ağız duşu diş ipi uygulamasına benzer bir uygulamadır ?

Ağız duşu uygulaması tıpkı diş ipi uygulamasının üstlendiği görevi üstlenmektedir. Fakat yinede her iki uygulamanın da kullanılmasında fayda vardır. Özellikle diş ipinin ulaşamadığı diş cebi bölgesinde diş duşu uygulaması ile yada 20 lik dişinizin bölgede oluşturduğu çukuru temizlemede diş duşu uygulaması tam bir hijyen sağlamaktadır. Diş duşu uygulamasının diş ipi uygulamasına göre daha pratik bir özelliği vardır.

Diş duşu uygulaması diş etlerine de masaj yapmaktadır

Diş duşu uygulamasının diğer bir özelliği de diş etleri üzerinde masaj etkisi yaratmasıdır. Bu yöntem sayesinde diş etlerinizde büyük önemde rahatlayacaktır.

Ağız duşu dişler üzerinde nasıl uygulanır ?

Ağız duşu aparatının üzerinde suyunu ve içerisine gargara sıvısını koymayı sağlayan bir haznesi vardır. Aparat içerisinde barındırdığı havayı buraya koyacağımız su ve ağız gargarası ile beraber diş aralarına basınçlı bir şekilde püskürtmektedir. Ayrıca aparatın değişebilen uçları sayesinde dişler arasında ve arka bölgedeki dişlere rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Aparat başlıklarının da değişebilir olması ayrıca bir hijyende sağlamaktadır. Aparattan çıkan basınçlı su miktarı da ayarlanabilmektedir. Bu sayede diş aralarında ve diş cebi bölgesinde biriken yemek artıkları da kolaylıkla temizlenebilmektedir.

Diş hekimine mutlaka ihtiyaç vardır

Diş duşu uygulaması ağız sağlığımızı korumaya yönelik bir uygulama olsa da tüm bunlar tek başına yine de yeterli olmayacaktır. Diş hekimi kontrollerinin 3-6 aylık süreler boyunca mutlaka gerçekleştirilmesi ve diş etlerinin de temizletilmesi çok önemlidir. Eğer mevcut ağız hijyenin sürekli olarak muhafaza edilmesini istiyorsak mutlaka bu uygulamalara ve doktor kontrollerine özen göstermeliyiz.

Evdeki tüm aile bireyleri diş duşu uygulamasından yararlanabilir mi ?

Ağız duşu uygulama aparatının başlıklarının değişebilir olması evdeki tüm aile bireylerinin bu aparatı kullanabilmesini mümkün hale getiriyor. Diş hekimlerinin özellikle diş eti rahatsızlıkları olan bireylere önerdiği diş duşu uygulaması sayesinde çok kısa süre içerisinde diş eti problemleri ortadan kalkmaktadır. Ayrıca dişleri çürümeye meyilli olan kişiler, protez dişlere sahip olan kişiler, kaplama dişleri olan kişiler, çarpık dişlere sahip olan bireyler ve en önemlisi diş telleri olan bireylerde mutlaka diş duşu uygulamasından yararlanmaları gerekmektedir.

Ağız uşu plak oluşumunu engelleyen en önemli uygulamalardan birisidir

Ağız duşu uygulaması ile dişler arasında biriken yemek artıkları temizlenerek bu artıkların yol açtığı diş taşı oluşumu da önlenmiş olacaktır. Plak oluşumuyla baş edebilmenin en etkili yöntemlerinden biri olan ağız duşu uygulaması diş ipi ile beraber uygulanarak tam bir hijyen sağlanmış olacaktır.

Ağız duşu ağız kokusu oluşumunu da önlemektedir

Ağız duşu ağızda oluşan kötü kokunun da önlenmesinde etkin rol üstlenir. Ağız kokusunun en büyük nedenlerinden birisi yeterli düzeyde ağız temizliğinin yapılmamasıdır. Yemeklerden sonra yada gece yatarken yeterli miktarda ağız temizliğinin yapılmaması bakterilerin oluşmasına oluşan bu bakterilerde diş eti hastalıklarına, dişlerin çürümesine ve kötü ağız kokusuna neden olur. Oluşan ağız kokusu günlük yaşamda kişinin sosyal ilişkilerini üst düzeyde etkiler.

Ağız duşu sigara içinler için oldukça ideal

Sigara içen kişiler diş sarılığından ve kötü ağız kokusundan oldukça şikayetçidir. Ağız duşu sayesinde bu oluşan lekeler ve ağız kokusu da en aza indirgenmektedir. Özellikle sigara içen kişilerin ağız sağlığına ve ağız hijyenine biraz daha fazla özen göstermeleri gerekir. Diş fırçalama ile beraber ağız duşu da oluşacak olan diş taşlarını en aza indirmekte ve ağız kokusunu da bir hayli azaltmaktadır.

Benzer Yazılar

3 Sorular ve Cevaplar

  • Bunu Cevapla Melis

    Hocam diş duşu, diş ipi ile aynı görevi görür mü ? Birde sorum diş duşu zamanla dişlere zarar verir mi ben böyle bir şey okudum bu konuda bana bilgi verirseniz sevinirim hocam.

    • Bunu Cevapla Uzman Diş Hekimi

      Diş duşu diş ipinin yerini tutmamakla birlikte, elektrikli döner başlık ile diş fırçalama, ip kullanımı ve ağız gargarası ile kombine uygulandığında en ideal hijyen şartlarını sağlamış olursunuz.

      • Bunu Cevapla figen

        HOCAM BEN DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ YAPTIRMAK İSTİYORUM. ÇÜRÜK OLAN BİR DİŞİME DE DOLGU YAPTIRACAĞIM. DOLGU YAPTIRDIKTAN KAÇ GÜN SONRA DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ YAPTIRABİLİRİM. HEMEN ERTESİ GÜNÜ YAPMAM DOLGUYA ZARAR VERİRİ Mİ

    Soru Sorun